Archiwum kategorii ‘Bezpieczeństwo’

Błąd aktualizacji AVG 2011 (update 3292)

06 grudnia 2010, 10:47, dodał: Arek Zakrzewski

Problem wystąpił w piątek. Dotyczy on aktualizacji baz wirusów w wersji iAVI 3292. Podatne systemy to Windows 7 64bit i Windows Server 2008 64bit, a błąd pojawia się we wszystkich wersjach 64bit AVG 2011 (zarówno darmowych jak i komercyjnych).

Uprzedzając obawy – do żadnego kataklizmu nie doszło. W naszej pomocy technicznej odebraliśmy tylko jedno zgłoszenie dotyczące systemu, który nie uruchamia się po potwierdzeniu restartu spowodowanego ostatnią aktualizacją. W kilka minut system został przywrócony do funkcjonalności. Błyskawiczne usunięcie felernej aktualizacji z serwerów maksymalnie ograniczyło ilość unieruchomionych komputerów.

W razie wątpliwości dział pomocy technicznej pozostaje do dyspozycji. Odpowiemy na wszelkie pytania, a za całe zamieszanie w imieniu centrali przepraszamy.

Na wszelki wypadek dla wszystkich potrzebujących pomocy zamieszczam poniżej szczegóły błędu oraz rozwiązanie problemów spowodowanych przez aktualizację 3292.

Przeczytaj resztę tego wpisu »

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl

Uwaga na phishing i podszywanie się pod Orange!

13 października 2010, 13:17, dodał: Arek Zakrzewski

Jeden z naszych klientów zgłosił się do mnie z pytaniem, czy mogę zweryfikować otrzymany przez niego e-mail.

Dotyczy on prośby o zalogowanie się i zweryfikowanie swoich danych konta Orange. Wiadomość, po pierwsze, jest fałszywa. Po drugie – korzysta z omawianego już wcześniej przeze mnie numeru z podmianą nagłówka FROM.

Przeczytaj resztę tego wpisu »

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl

AVG 2011 co nowego?

01 października 2010, 12:16, dodał: Arek Zakrzewski

Wtorek – jak wielu zdążyło się już zapewne zorientować – był dniem premiery AVG 2011.

To co nas na techblogu interesuje bardziej niż nowy design produktów, zmiany cen, oferty i drobiazgów to technikalia, a więc przedstawiam listę zmian jakie przynosi wersja 2011.

Przeczytaj resztę tego wpisu »

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl

Spam z Facebooka, który rozsyłasz

30 sierpnia 2010, 10:26, dodał: Arek Zakrzewski

To, co cieszy się wielką popularnością, niemal zawsze trafia pod lupę cyberprzestępców. W ostatnich miesiącach Facebook wiedzie chyba prym w próbach ataku.

Kolejna forma wykorzystania Facebooka to spam rozsyłany automatycznie do wszystkich Twoich znajomych. Po godzinie 9.00 rano otrzymałem wiadomość od znajomego. Od razu wydało mi się to podejrzane – Darek nie napisałby do mnie  po angielsku. Szybki kontakt z nim potwierdził moje przypuszczenia. Kilka minut później kolega przekazał mi maila z tą samą wiadomością, tym razem wysłaną rzekomo przeze mnie. Faktycznie, nadawcą jest moje konto Facebooka!

Przeczytaj resztę tego wpisu »

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl

Nie ufaj zaproszeniom od celebrytów

09 czerwca 2010, 16:03, dodał: Arek Zakrzewski

O fałszywych zaproszeniach z Facebook’a pisałem już kiedyś przy okazji artykułu o czytaniu nagłówków fałszywych wiadomości e-mail.

Tym razem napotkałem na próbę wykorzystania oblicza gwiazdy do złowienia naiwnych. E-mail z Facebook’owym zaproszeniem od samej Angeliny Jolie brzmi mocno nieprawdopodobnie, ale zagorzali fani – skacząc przy tym z radości – klikną najprawdopodobniej wszystkie linki znajdujące się w wiadomości.

Oczywiście spowoduje to jedynie przeniesienie ich na zainfekowaną stronę.

Na pamiątkę zostawiam zrzut ekranu i zalecam dużą ostrożność podczas przyjmowania zaproszeń z Facebook’a.

Przy okazji – nowa lawina spamu z Twittera zalewa intensywnie skrzynki pocztowe. Dla ciekawskich: sporo tego ląduje w Gmailowym spamie.

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl

Polacy nie gęsi i swój scam mają

11 maja 2010, 12:18, dodał: Arek Zakrzewski

Coś ostatnio mam szczęście w nieszczęściu trafiać kolejne próby wyłudzeń.

Tym razem wszystko wskazuje na to, że mamy do czynienia z niechlubnym dziełem naszych rodaków.

Wyłudzenie w pierwszej kolejności dotyczy oprogramowania antywirusowego, a dalej sięga jeszcze dwóch rzekomo porządnych programów do optymalizacji Windows.

Przeczytaj resztę tego wpisu »

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl

CrossSite Scripting namierzony.

05 maja 2010, 13:57, dodał: Arek Zakrzewski

LinkScanner w AVG wykazał się wczorajszego wieczora swoimi zdolnościami wykrywając przekierowanie do serwera podłączonego pod domenę zarejestrowaną w Rosji. Niby nic niezwykłego prawda? Problem w tym, że wykrycie przekierowania nastąpiło na jednym z dużych, polskich portali o tematyce finansowej – nazwy celowo nie ujawnię bo jak z decydentami firmy, której od rana pomagamy ustaliliśmy dla dobra ich interesów zachowamy poufność.

Poza polskim portalem ofiarami ataku padło jeszcze 27 innych witryn internetowych ale już zagranicznych.

Przeczytaj resztę tego wpisu »

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl

Fałszywe GG10 i jego echo w sieci

19 kwietnia 2010, 15:05, dodał: Arek Zakrzewski

Poruszona przeze mnie ostatnio sprawa fałszywego GG10 znalazła swoje echo w sieci.

Jeden z czytelników portalu technologicznego benchmark.pl kontynuował śledztwo i ujawnił bardzo przydatne informacje jak ustrzec się przed oszustwem.

Odsyłam do lektury newsa zamieszczonego na portalu benchmark.

Przeczytaj resztę tego wpisu »

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl

Fałszywe GG10 to dopiero początek!

01 kwietnia 2010, 11:02, dodał: Arek Zakrzewski

Opisany wczoraj przypadek namierzonego przeze mnie fałszywego instalatora Gadu Gadu 10, o którym szerzej w tym wpisie na blogu okazał się dopiero początkiem większego przekrętu wykraczającego poza Polskę.

Przeprowadziłem analizę adresów IP i domen, dzięki której, odnalezionych zostało jeszcze kilkanaście stron internetowych ze spreparowanymi aplikacjami.

Przeczytaj resztę tego wpisu »

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl

Uwaga na fałszywe Gadu Gadu 10!

31 marca 2010, 11:27, dodał: Arek Zakrzewski

Wczoraj odkryty został przeze mnie fałszywy instalator Gadu Gadu 10. Po sprawnych ustaleniach z pomocą techniczną Gadu Gadu mam pewność, że trafiłem na oszustwo z wykorzystaniem najpopularniejszego w Polsce komunikatora.

Celem oszustów jest wyłudzanie pieniędzy. Instalator rzekomego GG wymaga wprowadzenia kodu, który można otrzymać po wysłaniu dwóch smsów na numer premium – mamy więc do czynienia z typowym phishingiem.

Przeczytaj resztę tego wpisu »

Dodaj do:
  • Wykop
  • Facebook
  • Blip
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • Gwar
  • RSS
  • LinkedIn
  • Co-Robie.pl
  • OSnews.pl
  • Forumowisko
  • Linkr.pl
  • Grono
  • Spis.pl
  • Sfora.pl
  • Wahacz.pl